Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

Current Activities

Audit 5S

Tarikh : 26 Mei 2014 (Isnin) Masa : 8.00 Pagi hingga 5.00 Petang Tempat : Seluruh Zon 5S IKBN

www.ikbnpekan.gov.my
Sekolah
PDF Print E-mail
There are no translations available.

  

 
PDF Print E-mail
There are no translations available.

 

Matlamat

 

Membekalkan tenaga mahir dan separa mahir dalam industri petrolium selaras dengan dasar Perindustrian Negara dan merealisasikan pencapaian negara ke arah negara maju.

 

Jurusan Ditawarkan

 oil and gas

algeria 1126-oil workerscareers-in-oil-and-gas-energy-industry

oil gasoil-and-gas6601

 

a.Pemasangan Paip Gas

Jurusan ini melibatkan penyambungan yang digunakan dalam sistem paip untuk menyambung paip atau tiub sesuai dengan saiz atau bentuk bertujuan untuk mengawal atau mengukur aliran bendalir.Istilah perpaipan ( paiping system) secara amnya digunakan untuk mengambarkan aliran air, gas atau cecair dalam persekitaran domestik atau komersil , manakala paip ( piping system) sering digunakan untuk paip yang ringan, terutama jenis fleksibel untuk dibekalkan dalam bentuj bergelung . Penyambungan paip memerlukan wang, masa , bahan dan peralatan khusus untuk memasang.Oleh itu pemasangan paip juga sebahagian sistem yang kompleks.

 

 

 structure3

steel structure fabrication business939

dsc01108afabrication-of-heavy-steel-structurem1

Fabrikasi Dan Pemasangan Struktur Keluli

Jurusan ini melibatkan proses membentuk logam dan struktur keluli dengan memotong , membengkok dan mencantum ( joint).

Teknik pemotongan dilakukan dengan menggergaji,mericih,pemotongan kimpalan atau melalui pemotongan CNC.

Lenturan dilakukan dengan teknik pemukulan secara manual , berkuasa atau manual melalui alat menekan dan alat-alat yang serupa.

Pemasangan (joint) pula dilakukan oleh kimpalan , mengikat logam dengan pelekat , rivet, pengikat bebenang, atau pun pelbagai kaedah mengikat yang sesuai dengan logam.

Struktur keluli adalah keluli bahan binaan berprofil dengan bentuk tertentu mengikut piawaian tertentu dalam komposisi bahan kimia dan mempunyai sifat-sifat mekanik. Bentuk struktur keluli, saiz, komposisi, kekuatan , penyimpanan, dan sebagainya ditentukan oleh industri yang berbeza-beza.